Blåbärspaj i muffinsform

image

Ramlade över en bild från förra året när vi hade varit ute och plockat blåbär och sen bakade på. Så jag tänkte att jag måste tipsa om dessa små pajer i muffinsformar. Så himla smidigt och gott! Perfekt att frysa in och tina när man får besök. Här är receptet för ca 15 stycken. Vi får nog ge oss ut i blåbärsskogen nu snart och baka dessa igen!

75g smör
1,5 dl vetemjöl
1/2dl strösocker

40g smör
1dl vetemjöl
1/2dl strösocker
1tsk kardemumma

2,5dl blåbär
1msk potatismjöl
1msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att nypa ihop smör, socker och mjöl till det blir en fast deg. Lägg en liten degklump i varje muffinsform och fördela ut degen jämt i formen och upp på kanterna. Nagga med en gaffel i botten. Jag la formarna i en muffinsplåt, då håller kanterna sig uppe bättre. In i ugnen i ca 5 minuter. Håll koll, kanterna ska hinna få lite färg men inte mer än så.

Sänk ugnen till 180 grader. Blanda ihop smör, socker, mjöl och kardemumma med en gaffel. Det ska bli smuligt och torrt.

Blanda blåbären med potatismjölet och vaniljsocker. Använder du färska bär som mig behöver du mosa några så det blir lite vätska så mjölet och sockret löses upp lite.

Fyll sen formarna med blåbär och sen smulorna över. Grädda mitt i ungen i ca 20 minuter eller tills färgen ser lagom ut. Beror lite på storleken, håll koll! Verkar de mjuka i botten kan man ställa in dem en stund till men långt ner i ugnen. Servera med vaniljsås!