Nyårsdessert

image image image image

Här ska ni få recept på en så härlig dessert. Den är faktiskt inte alls krånglig. Vem som helst kan lyckas med den! Det är en pannacotta med salta kaksmulor och chokladkaksmulor och choklad- och en hallonsås. Men man kan förstås servera med vad som helst.

Pannacottan har ni här:

5 dl vispgrädde

0,5 dl socker

4 gelatinblad

300g frysta hallon

Kärnor från 1 vaniljstång eller 1-2 krm rent vaniljpulver

 

Ta en kvadratisk eller rektangulär form och klä in i bakplåtspapper. Min form var ca 15×20 cm.

Koka hallonen och passera bort kärnorna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Koka upp grädde, socker och vanilj och låt sjuda en liten stund.

Lägg i gelatinbladen i grädden och tillsätt all hallonpuré förutom ca 0,5 dl som du spar till uppläggningen.

Rör om så det inte blir några klumpar och häll ner i formen och ställ in kylen för att stelna i minst 4h.

Vid servering tar du ur pannacottan ur formen och lossar bakplåtspapperet försiktigt från hörnen. Sen skär du ut pannacottan i önskad form. Spola kniven med hett vatten mellan varje gång du skär genom pannacottan för att få ett jämnt snitt.

 

Chokladsåsen

1,5 msk kakao

1 dl vispgrädde

1 msk sirap

3 msk socker

1 msk smör

Smält smöret och tillsätt kakaon.

Blanda i socker, sirap och till sist grädden.

 

Till sist lite kaksmulor.

100 g vetemjöl

50 g smör

25 g socker

1 msk sirap

2 msk kakao

Ett par, tre nypor flingsalt

Sätt ugnen på 175 grader.

Knåda ihop alla ingredienser  förutom kakaon och dela degen på hälften.

Tillätt kakaon i halva degen.

Ta en plåt med bakplåtspapper och gör små bollar av degen som du sen plattar till något på plåten.

In i ugnen. De små kakona ska få färg men de bränns snabbt så håll koll. Det tog för mig ca 10 min men det beror helt på storlek på kakorna.

Låt kakorna svalna något och smula sen söder dem.

Servera sen allt tillsammans på valfritt sätt. Här ovan ser ni hur jag gjorde.