Små blåbärspajer i muffinsformar

 

Jag fick frågan om recept på dessa små pajer så här kommer det:

 

Jag bakade dessa på fri hand. Alltså utan recept men hade memorerade mängderna ganska bra för att få ner ett recept. Jag bakar ofta utan recept, jag går mer på känsla och humör. Men här är i alla fall ett recept:

Ca 15 små pajer

Skalet:

75g smör
1,5 dl vetemjöl
1/2dl strösocker

Smulorna:

40g smör
1dl vetemjöl
1/2dl strösocker
1tsk kardemumma

Fyllning:

2,5dl blåbär
1msk potatismjöl
1msk vaniljsocker

Sätt ugnen på 225 grader. Börja med att nypa ihop smör, socker och mjöl till det blir en fast deg. Lägg en liten degklump i varje muffinsform och fördela ut degen jämt i formen och upp på kanterna. Nagga med en gaffel i botten. Jag la formarna i en muffinsplåt, då håller kanterna sig uppe bättre. In i ugnen i ca 5 minuter. Håll koll, kanterna ska hinna få lite färg men inte mer än så.

Sänk ugnen till 180 grader. Blanda ihop smör, socker, mjöl och kardemumma med en gaffel. Det ska bli smuligt och torrt.

Blanda blåbären med potatismjölet och vaniljsocker. Använder du färska bär som mig behöver du mosa några så det blir lite vätska så mjölet och sockret löses upp lite.

Fyll sen formarna med blåbär och sen smulorna över. Grädda mitt i ungen i ca 20 minuter eller tills färgen ser lagom ut. Beror lite på storleken, håll koll! Verkar de mjuka i botten kan man ställa in dem en stund till men långt ner i ugnen. Servera med vaniljsås!